Selleks, et mälu ka vanemas eas tõrgeteta töötaks, tuleks lisaks toidulisanditele tarbida ka vajalikke rasvu pähklite ja kalatoitude näol. Toitumisteadlaste hinnangul peaksid rasvad katma 25-30 protsenti toiduga saadavast energiast. Mono- ja polüküllastumata rasvhapped mõjuvad südant tugevdavalt ja vähendavad vere kolestroolisisaldust. Tuntumad polüküllastamata rasvahapped on oomega-3, oomega-6 ja oomega-9, mida võib leida nii taimsetest kui loomsetest allikatest.
Oomega-3 rasvahapetest on tuntumad linoleenhape (ALA), dokosaheksaeenhape (DHA) ja eikosapentaeenhape (EPA). Koos linoolhappe ehk oomega-6 rasvahepetega on need asendamatud, sest inimkeha neid ise ei tooda ja neid tuleb lisaks manustada. Mõistlik oleks jälgida, et toidus oleks oomega-6 ja oomega-3 rasvhappd tasakaalus. Parim suhe on 1:3 või 4, see tähendab 1 osa oomega-3 ja 3 või 4 osa oomega-6.
Tihtipeale kipub kaalukauss nihkuma oomega-6 kasuks, aga liigne oomega-6 tarbimine võib soodustada kehas põletikuliste protsesside teket. Oomega-3 seevastu aga töötab põletike tekke vastu. Samas on oomega-6 rasvhappel hea mõju ajutööle, see aitab ka organismil kaltsiumi omandada, vähendab allergiat, stimuleerib naha, juuste ja küünte kasvu ning reguleerib ainevahetust.
Oomega-6 rasvhappeid võib leida peaaegu kõigist taimsetest õlidest nagu päevalilleõli, maisiõli, sojaõli, seesamiõli, kreeka pähkli õli, kõrvitsaõli ja nisuõli.
Oomega-3 rasvhapped aitavad normaliseerida vererõhku, suurendavad rasvapõletust, vähendavad põletikke ja stressi mõju organismis, vähendavad liigesevaevusi ja kaitsevad diabeedi eest, tõstavad immuunsust, normaliseerivad vere kolesteriinisisaldust. Oomega-3 on hea toimega ka südameveresoonkonna haiguste puhul, sealhulgas insuldiohu vähendamises. Oomega-3 rasvahappeid saab rapsiseemnetest, linaseemnetest ja neist valmistatud õlidest, ka kiividest ja munadest. Samuti leidub seda merekalades – lõhes, makrellis, sardiinides, heeringas, skumbrias ja hiidlestas. Mälu ja aju silmas pidades on sardiinid eriti tervislikud, sest peale kasulike rasvahapte sisaldavad need ka fosfolipiide – keerulist rasva, mida on vaja aju funktsioneerimiseks.Ka leidub seda rasva angerjas, forellis, viidikates ning erinevates karpides. Kuna taimsetes õlides on oomega-3 sisaldus liiga väike, tuleks peamine tähelepanu pöörata siiski rasvarikaste kalade piisavale söömisele ning ka lisaks toidulisandi võtmisele.
Artikkel on ilmunud ajakirjas TeviseMaagia.